Click here for Myspace Layouts

Thursday, March 31, 2011

Kayuhan Banjir..

Haa Asalamualaikum kawan2.. Kelmarin 30 mac 2011 waktu petang... Perlis telah berlaku cuaca hujan yang tidak henti selama tiga hari.. Dan ptg itu cuaca yg agak baik, kami bermulakan XPDC kami, iaitu kayuh basikal, g melawat kawan, antara crew yang ter libat ialah Fazrul yang dikenali sbagai pojoin (EXITWAY), nas aidil yang di kenali sebagai nas (XDS), dan ak sendiri (OSCARBIKE).

XPDC ini bermula kayuh dari rumah masing2, Berkumpul di rumah si kecik iaitu si win.. Rumah si kecik dimasuki oleh air, banjir lah kiranya... lepas itu truskan perjalan ke santan singgah di kedai si adik ain, untuk membuat pembayaran top up... And then trus ke tempat banjir kat simpang tiga ke jalan balai bomba baru itu and ke tempat stesen minya tiga beradik, kami redah ja banjir itu, klu tak larat kami tuntun jaa... Sampai larh ke kedai roti, roti sayang huu untuk bersantap jap, lapar lak man banjir nie... dan kami hendak pulang ikut jalan putra palace, redah banjir lagi.. lepas itu kami buat sesi penganbaran, tiba bapak pojoin timbul hahahaa... tahu sbb apa kami panggil bapak pojoin sbb pakcik secibik perangai mcm pojoin, gila gambaq, nak soh tangkap gambaq hahaa.. lps tu suh antar gambaq kat umah dia lak tu.. apo larh pakcik nie.. Waktu puang lak kami ikut jalan yang sama, cuma nak redah satu lagi banjir iaitu banjir di paya... Mart berterima kasih pada lori n pikup kerana tumpang secara tak sengaja jgn marah yaa.. tak larat nak kayuh, nak sip te naga hehe...













ini larh yang dikatakan bapak pojoin..hehehee

ini video yang dirakam oleh warga negara bangla kacukan veitnam..
video
hahahaa jgn marah join, sekian....

Tuesday, March 29, 2011

Jalan2 Di Sempadan

Asalamualaikum n salam sejahtera..
Pada hari ahad 27 mac 2011, Ak telah membawa kawan2 BestfriendsBoyz ak.. Boys.. knapa boys? Tak girlz? hrm memang nak bawa gurlz tapi, ak risau kan keselamatan diorang.. Nak naik bukit wangkelian nie bukan senang, kana ada kemahiran fizikal ngan mental yang cekap.. Banyak pekara dah yang ku saksikan sendiri oleh mata ku sendiri... Kesimpulannya pemandu yang tidak cekap.. korang tak caya korang tgk pic di bawah nie..

ini lori yang dipandu tidak melepasi selekoh..
lori ini bernasib baik kerana ada sebatang pokok menyekat ia turun kebawah..Wokey actualy bukan nak cerita sal ini sebenarnya..

Distinasi..
Kawan2 ak bertolak dari rumah masing2... Tiga orang kawan ku datang kerumah ak untuk g ngan kereta. Dua lagi g ngan motorcycle.. Antara bestfriends ak g Alif, Puji, Pak Non, Nas, Pojoin, kami bertolak dari rumah jam 12.30 tgh hari. Sebenarnya dah lama dah nak diorang nie g sana, sejak dari lower six lagi, cuma tak berapa berani lagi. yaa larh, nak kena tanggung klu apa2 yang terjadi. Sekarang berjaya gak bawa akhirnya. Mula tu nak bawa diorang g Hat Yai.. Banyak hal lark nak wat. Border larh apa2 ja larh, nak bawa ikut jalan bukit kayu hitam, kerana disitu dekat dengan pekan dannok, nak suh diorang tgk mcm mn ngan pekan dannok itu.. Yang penuh dgn lembah maksiat.. Ak yakin ngan kawan ak ini, tak kan wat pekara itu semua, sekiranya belaku pekara seperti itu, ak akan suh diorang balik sendiri... hah ceritak sampai dannok lark.. wokey, masa g cuaca agak baik, cuma masa turun dari Bukit Wangkelian ja hujan.. Kami lepak dahulu kat Caltex sementara tunggu hujan berhenti, dan sementara itu ak ec larh minyak dahulu.. Sebelum sampai, terserempak geng ayah ak, ak cuma senyum n angkat tangan tu ja.. dan trus perjalan parking di sempadan..
its me driver.












 
ini dalah muka yg happening selepas shopping

Penat jugak jalan ngan diorang nie... Nasib diorang tak bawa banyak duit... tidak nie ptg la jawabnya. Ak nie macam pemandu pelancong pun da, driver pun da.. hehee pa pa ja larh... Nnt dah tu haluan masing2 bukan nak jumpa selalu dah.. huhu

Waktu balik lak, kami singgah di wangkelian sebelah malaysia.. Jalan2 tgk basikal.. Bkn apa, org siam nie cukup minat ngan basikal malaysia, boleh  dikatakan tiap2 hari mesti da diorang bawa balik punya... org siam nie bukan boleh nampak benda pelik sikit, klu diorang nampak mesti diorang angkut punya...
Walau bagaimana pun sampai jugak hajat ak nak bawa diorang nak g ke sempadan ini... 

Sudah larh, klu nak tulis nie, klu nak krang 700 patah perkataan pun tak cukup... Sekian Disini ja larh  yaa... 




















Tuesday, March 22, 2011

Halaman Kampung Dirumah Tok Aku (sebelah Ibu)

Assalamualaikum kawan kawan , dari kecil hingga yang besar , semoga dalam sihat sejahtera.. Hari ini ak tak berapa sihat ok larh dari semalam... Semalam ak rasa sakit kepala lepas itu rasa panas badan , and then tido.. Tujuan sebenar bukan nak cerita tentang kesihatan ak , ak nak cerita kampung halam umah tok ak di siam (Thailand) Apa yang korang hairan?
hehehe , korang fikir ak orang siam ke? Takda larh , ak orang Malaysia larh , jangan fikir yang bukan2 tak baik.. Ak dilahir di Perlis.. Cuma mak ak ja orang sana dan Alhamdulilah ibuku telah diterima sebagai warga negara sekarang.. Hadoi... Nazreen nie tak reti2 nak mula cerita lagi ke?
Wokey2... Pada pagi sabtu 12 mac ari tu, ak bertolak dari rumah... Ak larh driver , parent ak jadi big boss di belakang.. so tak mengapa larh, yang mencabar bagi ak ialah perjalanan nak g balik kampung tu... Hadus... Rintangan yang pertama ialah kna lepas naik bukit Wnag Kelian, dari sini kena perlu sedia dan cekap dari segi fizikal dan mental, klu tak terjun gaung larh jawabnya... Rintangan yang kedua, semasa di sempadan Wang Kelian, Hari tu ramainya orang, orang siam ngan orang melayu.. Nak bawa kereta tu kena berhati hati kot kot terbelah orang, klu terbelah orang jawabnya pestol larh.. hehehee tu pown orang melayu mahu lagi g sebelah sana, tambah2 lagi belah danok tu... Rintangan yang ketiga ialah, Jalan disana... Jalan disana di buat pengubahsuaian, diorang tak buat macam malaysia dengan hanya tambah tar aja.. Di siam ini diorang buang tar asal sampai tanah merah, so nak bwak punya slow, takot lincin...  Kereta jadi macam rally larh,, hadoi balik kena basuh... Kereta kesayangan ak pulak tu...

ini ada larh lambang ketua kampung atau penghulu kampung...

ini larh rumah tok ak, rumah kampung...

Kisah kampung... Diorang hidup bermasyarakat, tiada hasad dengki dan tiada yang berfikiran negatif.. Disini bebas, apa bila kenduri satu kampung tlg menolong.. Ari tu semasa ak balik kampung, tiba2 ja da kenduri, elok larh dah sampai, perut rasa lapar. makan dia sama dengan Malaysia.. Cuma cara ia menyediakan lain, cara kampung siam.. Ak g masa tu adalah kenduri kahwin... Makanan Ia daging lemak, lembu yang disembelih, sup, sayur sayuran atau ulam2man fuhh sedap jugak. Diorang ada DJ jugak, tapi ak tak beberapa faham sangat, sebab DJ nya cakap Laju. Laju lagi dari ak, Tapi percakapan ala spontan lawak and ada skit luncah hehehee.. Diorang spoting, Kemahnya pula, seperti kita Di Malaysia, tetapi ada syiling yang berbentuk kain.. 

ini semasa adik mak ak kahwin...

plamin ala kampung.
ha lupa lak, cara minum.. minuman manis hanya sekali dihidang, yang lain cuma air sejuk ja, korang pernah tgk air botol cap samila, air duyung tu, air tulah air meneral diorang minum..
yang lain sama ngan malaysia punya muslim..

Monday, March 21, 2011

late

hrm ....
I'm sooo sorry yaa, lama tak update... tgh kumpul cerita hehehe.
sok pagi saya tulis yaa, InsyaAllah klu saya bagun awal pagi sok ya... harap tu bg larh awal..
hrm.... selemat malam..

Friday, March 11, 2011

Planning untuk besok..

family ajak balik kampung,dibalik seberang sana(Thailand) Kata parent ak nak balik hari or tido sana sehari. Ak kata balik ari jaa. sbb tak tahu nak bt apa kat sana... Besok pagi ak nak kena drive bawa family ak balik kampung , barang tak packing lagi , besok larh packing hehehe... Hrm sok kna makan awal skit bagi cukup dari segi mental ngan fizikal , bkn apa , nak bawa kereta naik bukit wang kelian , dan semasa jalan di Thailand nanti.. Hrm selamat jalan yaa..

Sunday, March 6, 2011

Jalan Tengok Orang

Sabtu 5 feb 2011
Tujuan sebenar ak ialah , hendak berjalan or bersiar sia bersama kekasih lama , lama jugak dia tak tak hidup. Korang fikir apa nie gambar kekasih ak..
kuar sama pojoin (fazrul). tempat kami nak ronda mesti kangar , lama la juga tak g kangar. pabila sampai kangar , cari tempat parking free , fuhh skrg dah takda parking free , hadoi... tidak nie boleh larh paking kat depan kedai buku tu , kat depan the store... punya larh nak parking free jugak , parking larh dibelakang bank CIMB.. Lepas tu masuk The Store , fuhlamak.... ramainya orang , nak masuk The Store tu kena selisih orang.  Paling ramai sekali budak. Budak2 pon satu hal , macam drsing diorang pakai , mcm nak menunjuk lak... Tapi masa dalam The Store , pekara yg buat ak gelak ialah , si pojoin nie.. hadoi apa larh engkau nie. Boleh dia sembang ngan orang ta berapa waras.. Time tu jumpa Farhana ngan cousin dia. pojoin ingat tu kawan ak dan kawan farhana ish mn da larh. dan dia ingat kawan dalam Facebook, ha elok larh sangat , pengaruh facebook lagi... Wait wait sebelum masuk The Store, kami terserempak ngan budak dalam face,kami cam dia.. Yang pojoin hrmm... tahu2 ja laa... Dalam The Store kami tawaf habis2 larh kat The Store tu... Kecuali tingkat 3 larh hehehe.... Korang faham2 ja larh... Kemudian kami kami g kedai basikal Toh Lie... Tengok bakal basikal kawan ak sorang nie, harga dia basikal tu boleh tahan laaa... ada yang tak kena skit ngan selera dia rasanya.... lama jugak duk kedai tu, tunggu mcm nak beli , tapi bawa balik tangan kosong jaaa...
Actualy nak cerita sal budak2 kat The store tadi... Ak rasa kecewa tgk budak2 skrg , umur masih lagi muda , Tengok mcm tak sekolah , cakap ikut dan, takda tapis pulak tu.... apa larh nak jadi ngan diorang nie... tak tahu larh mcm mn masa dpn diorang nnt... Nak salahkan ibubapa pon dah tak guna dahm ak rasa ibubapa diorang mcm ngan anak2 dia larh... hadoi menagtok lak..
setakat disini dahulu larh nak crita...
apa2 pon bersyukur larh apa yang ada....